טורים

מאחורי הקלעים: מכתב החרדים מ-8200

קובי זקס הוא האיש שיזם את מכתב החרדים בוגרי 8200 לרמטכ"ל לפיו "הם לוקחים על עצמם לשרת בהתנדבות במקום אותם סרבנים". בראיון ל"אגודה אחת" הוא מספר על המהלך ועל המשמעות הציבורית שלו.

סיפור הסרבנים מיחידה 8200  שעורר ביקורות קשות במערכת הפוליטית והציבורית, קיבל תפנית מעניינת אתמול, כאשר במכתב שנשלח לרמטכ"ל על ידי קבוצת חרדים בוגרי היחידה הם כותבים כי "הם מקבלים על עצמם להשלים בהתנדבות את הימים החסרים שיצרו הסרבנים". הסיפור הגיע לתקשורת וגרר תגובות אוהדות. פנינו אל יוזם המכתב קובי זקס בכדי לשמוע על הרעיון ועל המשמעות הציבורית שלו בהמשך הדרך.

שלום לקובי זקס.

שלום!

איך הכל התחיל?

קמתי בבוקר ושמעתי בחדשות על מכתב הסרבנים ביחידה 8200. כבוגר היחידה וכמוני עוד חרדים נוספים שדיברתי איתם התקוממנו על המעשה האנטי מוסרי והחלטנו להביע בצורה נגדית את הרצון וההסכמה שלנו להתנדב במקומם של הסרבנים.

חשבת שזה הולך לעשות כזה באזז תקשורתי?

האמת היא שלא חשבתי בכיוון הזה בכלל. לא ניסיתי לייצר כאן איזשהו תרגיל תקשורתי שיעלה אותנו לכותרות, מדובר היה בהתארגנות קטנה שבה רצינו למנוע את המצב הזה שבו קבוצת סרבנים תוכל לערער את המציאות הקיומית של היחידה. בסופו של דבר המכתב קיבל פרסום והד תקשורתי שבדיעבד אני שמח על כך שרואים גם את הפנים היפות של אנשים שמוכנים לתרום.

אתה רואה כאן משהו "חרדי" בהתארגנות הזאת?

באופן כללי יש לציבור החרדי רוח התנדבותית גבוהה שבאה לידי ביטוי בארגוני החסד וההצלה השונים ואני מאמין שהרוח הזאת גם היא משפיעה על העובדה שכל מי שביקשתי ממנו להצטרף ליוזמה נענה ברצון.

מה אתה מסיק מזה על ההשפעה של הציבור החרדי על מוסדות המדינה כמו הצבא משטרה ומערכת ממשלתיות?

אני בהחלט חושב שהפעולה הזאת יכולה לבטא סוג של תקדים חיובי שבו הציבור החרדי יטול את היוזמה לידיו וייכנס לאותו מרחב ציבורי שבו החילונים כבר פחות מביעים בו רוח התנדבות ולתת מעצמינו, בבחינת "במקום שאין איש" וכו'. 

אין ספק שיש כאן ביטוי מסויים לכך שדווקא בציבור החילוני שהחזיק עד היום את מוסרות השלטון והאחריות הקיומית – מתחוללת ירידה במוטיבציה וברוח ההתנדבות ומאידך הציבור החרדי שעד היום עמד מנגד מתגלה כציבור איכותי עם המון רצון טוב לעשיה  ובלי ספק שיש בסיפור הזה בכדי להוות

לאן אתה היית לוקח את הסיפור הזה במובן של החלפת החילונים בחרדים במרחב הציבורי ?

אני לכשלעצמי אינני איש של מהפכות וכפי שאמרתי לא היו לי כאן תוכניות מרחיקות לכת , ובכל מקרה  אני לא חושב שזה נכון לדבר בסגנון של החלפת החילונים בחרדים, אבל אני בהחלט מסכים שיש כאן אמירה מסויימת שיש לה משמעות רחבה יותר מעבר למקרה הספציפי הזה, ואם זה יגרום למישהו להתקדם מכאן הלאה זה יהיה מבורך.

איך אתה רואה את היחסים בין הצבא לציבור החרדי בהקשר הרחב יותר?

אני חושב שבסופו של דבר הציבור החרדי משתלב בצורה טובה ומתקבל כשווה בין שווים. אין אווירת עוינות וההתנהלות בעיקרה היא עניינית ומקצועית. אני לא הייתי רוצה להביע במסגרת הזו עמדה שמובילה כיוון בעד שירות צבאי או נגד. העיקרון שמנחה אותנו הוא – בור ששתית ממנו מים אל תזרוק בו אבן, יחידה 8200 היא יחידה איכותית וחשובה לביטחון ובכלל, וכבוגרי היחידה היה חשוב לנו לתת גב ולסייע מול הנסיונות לקעקע את הסדר והתפקוד של היחידה, ולכן פעלנו בדרך הזו שתתן מענה אמיתי במידה ויווצר צורך בכח אדם.

                                  ****

מבין השיטין של הראיון עולה כאן המשמעות של המהלך שהתבצע על ידי בוגרי היחידה כמשהו עמוק יותר שיש בו בכדי להביא לחשיבה איך מקדמים את המהלך הלאה. בשיחות שערכתי עם כמה אנשים תקשורת הכללית עולה כי הפעולה הזאת נתפסת בצורה מאוד חיובית כפי שהגדיר זאת אחד – יוזמה חרדית במרחב הציבורי, מה שאומר בעצם  שהציבור החרדי  מתחיל לקחת את המושכות בידים ולהשפיע מבפנים על תהליכיפ במדינה.  לא עוד עמידה מהצד אלא יוזמה שמגיעה מהצד שלנו. 

היוזמה הזאת מצטרפת למחאת הקוטג' המפורסמת שגם היא הגיע דווקא מאדם חרדי שיצר פעילות חשובה בלב המרחב הציבורי, וכעת נותר להמתין ולראות האם מגמה חיובית זו תתפתח למחוזות נוספים ונראה בעתיד הקרוב עוד ועוד פעולות יזומות מתוך החברה שלנו על מנת להשפיע וליטול חלק פעיל בחיים הציבוריים במדינה.

הראיון פורסם במקור באתר אגודה אחת

קליק לכתבה המלאה

קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים