העובדות

20% מבוגרי החינוך הדתי מורידים את הכיפה במסגרת הצבא

על רקע הקריאה לגיוס בחורי הישיבות לצה"ל נחשף הנתון המזעזע לפיו עשרים אחוז מהמתגייסים מהציבור הדתי לאומי חוזרים בשאלה בצבא * מודל צבא העם מתגלה כמחסום לאפשרות לגיוס מאמינים, החרדים לגורלם הרוחני

במאמר שפירסם הרב אליעזר מלמד מבכירי הציונות הדתית בגליון רביבים הוא מציין כי למרות שגוברת המודעות בצבא לצרכי הדת הבסיסים ישנה הדרדרות חמורה בהתאמה של הצבא לחייל הדתי תורני, כאשר האתגרים העומדים הינם בלתי קבילים עבור חברה תורנית המעוניינת לשמור על בניה.

כך הוא מפרט בין השאר את הנתונים המזעזעים הבאים לפיהם 20% מבוגרי החינוך הדתי מורידים את הכיפה ומתפקרים במסגרת הצבא, נתון שלדבריו אינו קביל עבור המגזר הדתי ובוודאי שלא התורני.

 

אם לפני 50 שנה רוב הצעירים הדתיים עזבו את הדת, לרובם זה קרה תחת הלחץ החברתי בצבא. בתהליך הדרגתי החינוך הדתי השתפר, הוקמו מכינות קדם צבאיות שמכינות את הצעירים להתמודדויות הצפויות להם בצבא, מספר הדתיים בצבא גדל, ישנם יותר קצינים דתיים שמבינים את החייל הדתי, וכך בפועל, עזיבת הדת פחתה. הנתונים הללו משמחים.

אולם גם כיום, יותר מעשרים אחוז מבוגרי החינוך הדתי מורידים את הכיפה במסגרת הצבא ומפסיקים לשמור שבת, משום שגם לאחר השיפור, עדיין קשה לשמור על רמה רוחנית נאותה בצבא. כך אנו מוצאים מפקדים רבים ביחידות הקרביות שהם דתיים לשעבר, ועוד בוגרים רבים של החינוך הדתי שנחלשו מאוד מבחינה דתית. מקצתם מגיעים אחר הצבא לשנת שיקום בישיבה או מכינה. רובם ממשיכים הלאה.

אי אפשר לתלות בשירות הצבאי את הסיבה היחידה לעזיבת הדת, אבל הוא בהחלט מעצים ומאיץ את תהליכי החילון.

בעיני בני הציבור הדתי הרגיל, שמתייחס לעזיבת הדת של חלק מהילדים כעובדת חיים שאין אפשרות לשנותה – שכן זהו המס שמוכרחים לשלם על ההחלטה להיות שותפים בחברה הישראלית – מציאות מצערת זו היא נסבלת.

אבל בעיני אלה שהתורה והמצוות הם מרכז הווייתם, עזיבה של כעשרים אחוז מהילדים את דרך התורה והמצוות היא בלתי נסבלת.

הפסוק שאמר השם על אברהם אבינו וזרעו (בראשית יח, יט): "למען אשר יצווה את בניו ואת ביתו אחריו ושמרו דרך השם לעשות צדקה ומשפט", יוצר מחויבות אין קץ להנחיל את המורשת.

לכן יש רבים שמוותרים על המצווה לשרת בצבא ומעדיפים חינוך חרדי, ששולל גיוס לצבא ומונע את בוגריו מניסיון קשה. כמחצית מילדי החינוך החרדי כיום הם בנים או נכדים של בוגרי החינוך הדתי-לאומי. ויש שמנסים לחנך באופן התורני השלם, שכולל גם גיוס לצבא, תוך חריקת שיניים ומאמץ עילאי לשמור על כל המצוות בתוך מסגרת קשה מבחינה רוחנית.

 

למאמר המלא ברביבים

קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים