במסגרת ההסתה רבת השנים נוצרה תדמית כלפי החרדים כסחטנים המנצלים את תקציב המדינה לצורך מימון הישיבות והכוללים * כדי לבחון את הנושא בצורה אובייקטיבית יצאנו לברר מהי צורת החלוקה של תקציב המדינה לכלל המוסדות להשכלה גבוהה * מתברר שתקציב ישיר למימון לימודים היא תופעה חוצת מגזרים ומקיפה את כל שדרת הממסד להשכלה גבוהה * רק בהבדל אחד: כמה
בשנים האחרונות זה כבר הפך לטרנד. עם הגשת תקציב המדינה נפתח מחול השדים התקשורתי כנגד הציבור החרדי. הגירעון העמוק, קיצוץ בתקציבי הבריאות וסגירת פרוייקטים חיוניים מובילים כולם אל האשם הבלעדי - הציבור החרדי, ובעיקר בני הישיבות והכוללים - המעזים לקבל מלגת לימודים ישירות מתקציב המדינה. הפשע הזה גורר אחריו את המקהלה התקשורתית הצדקנית שדורשת בכל תוקף להפסיק את הנוהג הנפסד. מילים כמו "כספים ייחודיים" , "העברות על בסיס קואליציוני" ממשיכים להפוך את הציבור החרדי ליהודי הישן שגונב מהפריץ.
למרבה המזל כיום זה כבר לא 'פוליטיקלי קורקט' לכנות את החרדים בשמות גנאי, במקום זאת מייצרים מילים מכובסות על חלוקה צודקת ושוויון. פרשנים כלכליים מגלגלים עיניים ומתריעים בקול נחרץ על המחדל הנורא בהעברת 'תקציבי העתק' לציבור החרדי ולומדי התורה.
אז קודם כל, תודה על השדרוג. ברוך ה' אנחנו כבר לא ממש גנבים ששודדים את כספו של החילוני ההגון, אך בכל אופן השאלה עדיין טורדת את מנוחתם של חילונים רבים. באיזה זכות אתם החרדים מרשים לעצמכם לקבל תקציב אישי שמיועד למטרות המסוימות שלכם - לימוד התורה.
במטרות כנות ואמיתיות יצאנו לבדוק את הנתונים, במבט עובדתי לפי נתונים אובייקטיביים. התוצאה - למען האמת הפתיעה גם אותנו.
על פי ספר התקציב לשנת 2012, (הרבה לפני קיצוצי העומק של לפיד בנט, שהורידו את מגלתו של אברך ל279 ש"ח) מקבל תלמיד ישיבה כ430 ש"ח לחודש ואברך - כ700 שקלים. כעת נברר מהו הסכום המשולם לסטודנט באוניברסיטה גם כן ישירות מתקציב המדינה, התוצאות לפניכם :
סטודנט למדעי הרוח מקבל מהתקציב סך של 20,200 ש"ח בשנה, בחשבון פשוט נחלק את זה ל12 חודש נקבל את במספר הבא 1,683 שקלים מידי חודש לסטודנט.מספר הסטודנטים בתחום 48,404 סטודנטים המקבלים את התקציב הנכבד הנ"ל
נעבור כעת למדעי החברה שם הסכומים כבר עולים בפי 1.5 ל31,800 שקלים לסטודנט לשנה. גם כאן המחשבון שברשותי מגלה לי כי לאחר חלוקת הסכום ל12 חודשים אנו עומדים על סכום של 2,650 שקלים לחודש לסטודנט. מספר הסטודנטים במגמה עומד על - 41,805 תלמידים.
הסכום הכולל של התקציב השנתי לשתי המגמות האלו בלבד עומד על 2,307,000,000 שקל ובמילים כשתי מיליארד ושלש מאות מליון שקל לשתי המגמות הנ"ל.
הסכומים הללו מהווים רק כשליש מן התקציב הכולל שניתן להשכלה הגבוהה. עיון בספר התקציב של מדינת ישראל מהשנים 2013 -2010 מעלה כי התקציב שמפרישה המדינה לכלל האוניברסיטאות בארץ עמד על כ - 7 מיליארד שקלים (כאשר המגמה היא להעלות כל שנה את התקציב בכשלש מאות מיליון נוספים) הסכומים האלו מהווים סכום כולל שניתן לכלל סוגי המגמות הנלמדות באוניברסיטאות השונות.
מכלתחילה ניתן היה לחשב את הנתונים לפי התקציב הכולל של שבעת מיליארדי השקלים המשולמים, חישוב כזה היה מעלה את הסכום המשולם לסטודנט בממוצע לכ35,000 שקלים בשנה (בשקלול כל המגמות שבחלקם מתוקצבים פי 1.5 מהמגמות שהבאנו לעיל) אך אנו יוצאים מתוך נקודת הנחה כי אכן ישנם מגמות בעקר בתחום המדעים המדוייקים שניתן להגדיר אותם כהשקעה כלכלית שמחזירה את עצמה. המגמות האלו מייצרות סטודנטים שמביאים הכנסה כלכלית משמעותית שמשתלם למדינה להשקיע בהם מתוך חשיבה עיסקית נטו. אולם שתי המגמות שסקרנו, בתחום מדעי הרוח והחברה, ובכללם תרבות ופילוסופיה, הם תחומים שעיקרם הוא לא כלכלי כי אם ערכי.
הנתונים המפתיעים הנ"ל אמורים להביא לחשיבה מחודשת בשיח החילוני על הגישה לתקציבי הישיבות. שכאמור מהווה אחוז קטן יחסית לסכומים המשולמים גם הם - ישירות מתקציב המדינה - לסטודנטים באוניברסיטאות
אז נכון, לא כל החרדים פוסעים על פי הכללים המקובלים בעולם החילוני, אך כל אדם היודע לכבד זכויות של מיעוטים מבין שגם להם מגיעה הזכות לקבל את חלקם היחסי בתקציב המדינה.
קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים