אחד מכל חמישה ילדים חווה התעללות ברשת, לעומת אפס אחוזי פגיעה בילדי המגזר החרדי, המודע לנזקי האינטרנט ומגביל מראש את גישת הילדים לרשת המקוונת, המתגלה כמסוכנת להחריד
מסקר שערך איגוד האינטרנט הישראלי לפני כחודש, עולה שכחמישית מהילדים ובני הנוער עד גיל 18 חוו פגיעה כלשהי ברשת. ברוב המכריע של המקרים, יותר מ-70%, לא דיווחו על הפגיעה. "להתגונן אי אפשר, לכן צריך לדעת איך לפעול כאשר קורה המקרה", אומר גלעד האן, מומחה לאיומים ברשת. "צריך להסביר לילדים מה לעשות כשיש פגיעה, איך לפעול, לדווח, לעזור אחד לשני, וגם להסביר את ההיבטים הפליליים של אותן תופעות".
"זה התחיל בזה שכתבו לי שאני נראית כמו גבר, שאני שמנה. בכל פעם ניסיתי למחוק את התגובות וכתבו אותן מחדש" - במילים אלו מתארת אורית (שם בדוי), בת 15, את ההתנכלויות מהן היא סובלת כבר שמונה שנים. זה התחיל בכיתה והמשיך ברשת החברתית. במשך שנים הפך קיר הפייסבוק שלה לזירה שבה חבריה לכיתה משפילים אותה: הערות פוגעניות על המראה החיצוני, קללות והעלבות שמפורסמות לעיני כל.
"בפייסבוק זה יותר נורא, כי יש את המשפחה והחברים שלי שם. זה יותר פוגע כשאני יודעת שכולם רואים את זה, זה השפלה", היא אומרת. דניאל היא תלמידה מצטיינת, אוהבת לשיר בטקסי בית הספר, אבל ההצקות הבלתי פוסקות, התפוצה והתהודה שהן קיבלו ברשת החברתית, דחפו אותה למעשים קיצוניים במיוחד.
"התחלתי להיכנס לסוג של דיכאון. לא שיתפתי אף אחד. הייתי סגורה בחדר והתחלתי לפגוע בעצמי", היא אומרת. "הרגשתי שאם אני אפגע בעצמי, זה יכאב לי פחות מאשר שאחרים יפגעו בי. העליתי תמונה של היד שלי לאינסטגרם. כתבתי 'תחשבו לפני שאתם מדברים'. אני לא יודעת מה חשבתי לעצמי, מה שאנשים החליטו להגיב זה שאני רוצה 'צומי' ושאני סתם בכיינית".
"מפחיד לחשוב כמה זה נפוץ"
הבריונות ברשת אינה תופעה חדשה, ולמרות המודעות הגוברת, מדי יום מצטרפים עוד ילדים לסטטיסטיקה. האנונימיות שהרשת מאפשרת הופכת את הפגיעה לקלה יותר. החשיפה הרחבה של כל סטטוס בפייסבוק, או הודעה שמופצת בתכנת מסרים מיידיים, מביאה לתהודה גדולה בהרבה.
אם בעבר הקורבן יכול היה למצוא מפלט במרחב הפרטי, בעידן שלנו הבריונות רודפת לכל מקום. החבר לשעבר של דניאל (שם בדוי) בת ה-16 לחץ עליה במשך תקופה ארוכה לשלוח לו תמונה אינטימית שלה. "בהתחלה זה היה במילים נעימות כאלה: 'אני אוהב אותך, את מכירה אותי, את יודעת שאני לא אפגע בך'", היא אומרת. בסופו של דבר דניאל מתרצה, מצטלמת ושולחת, אלא שלאחר שהשניים נפרדו, גילתה שהתמונה האינטימית הופצה בין חבריה לכיתה.
"זה בגידה, זה פשוט בגידה באמון שלך, שאתה נותן לבן אדם. לפעמים לא שמים לב למעשים ולא חושבים על ההשלכות של זה. כשאת אוהבת מישהו אז תעשי הכל כדי לא לאבד אותו, לא?". דניאל יודעת שעשתה טעות שלא תחזור עליה, אבל לדבריה, התופעה רחבה מאוד. "אם רק בשכבה שלי יש שבע בנות שאני יודעת עליהן, מפחיד אותי לחשוב מה קורה בבית ספר שלם ובעיר שלמה, כמה המקרים האלה נפוצים וההורים פשוט לא עם יד על הדופק בשביל לעצור את זה בזמן".
לכתבה המלאה באתר מאקו
קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים