חדשות

בצל הבחירות: חורימבה נפל ברשת

בדיקת פרויקט דוסים האם יש עליה בהטיה כנגד הציבור החרדי בשל תקופת הבחירות * בבדיקה מדגמית שהתבצעה באתר הפופולרי חורים ברשת נמצאו רבע מהאייטמים כנוגעים בסוגיות דתיות תוך הטיה חמורה כנגד עמדת הצד הדתי * תמונה מטרידה בצל פעמוני הבחירות

עם התקרבות הבחירות מתגברת התחושה כי השיח ברשת מקצין כנגד הציבור הדתי, על מנת לבדוק האם יש אמת בכך ערכנו בדיקה מדגמית בבלוג הפופולרי "חורים ברשת" במשך יומיים בין התאריכים 21-22 לאוקטובר השנה.

אתר חורים ברשת מגדיר עצמו כעיתונות חופשית ועצמאית המוביל בתחום תרבות הרשת ומחויב לסטנדרטים מקצועיים גבוהים, האתר אף נכנס לרשימת האתרים המדורגים על ידי "וועדת המדרוג לגלישה באינטרנט" והשלים לאחרונה גיוס של כ-210 אלף ש"ח מהציבור.

האתר נחשב בד"כ למקצועי ומאוזן, אשר בד"כ הקפיד בעבר לסקר בצורה מקצועית ואובייקטיבית גם נושאים הקשורים לציבור הדתי והחרדי.

 

החמרה ניכרת בתקופת הכרזת הבחירות

למרבית הצער מתגלה כי התחושות נכונות, וכך לדוגמה בין התאריכים 21-22 לאוקטובר נמצא כי כרבע מהתכנים עסקו ישירות בנושאים המוגדרים כיחסי דתיים - חילונים, והציגו בצורה מובהקת את העמדה האנטי דתית.

יצוין כי כל האייטמים נכתבו והועלו בשם בעלי האתר גל מור, והנתונים משקפים את התקופה שנבדקה בלבד, לעומת תקופות קודמות שבהם רמת הסיקור נמצאה כהוגנת במרבית המקרים.

 

מתוך כ-15 אייטמים שעלו ביומיים שנבדקו, נמצאו חמשה אייטמים ב-4 כתבות, כעוסקים בנושאים שהוגדרו על ידינו כנוגעים בסוגיות הקשורות ליחסי דתיים וחילונים בישראל, וברובם נרשמה הטיה חמורה כנגד המגזר חובש הכיפה.

 

1. נעצרה בכותל בחשד לתפילה עם טלית (וידאו)

באייטם אודות מעצרן של שלוש חברות בארגון נשות הכותל, מובאת עמדת מנכ"ל התנועה הקונסרבטיבית כי "מסתבר שברחבת הכותל רק לגברים מותר לשיר, לנשים אסור. הכותל לא שוחרר אלא הופקר בידי משרד הדתות והחרדים, המושלים בו" וכן דבריו של מנכ”ל התנועה ליהדות מתקדמת רבאי גלעד קריב המשווה בין מאבק נשות הכותל להדרת הנשים ותחבורת המהדרין.

מהידיעה נעדרה כל התייחסות לעמדת  הציבור הדתי או של נציגי המדינה, אשר כידוע פועלים על פי פסיקת בג"צ הרואה בפעילותם של קומץ הפעילות, פרובוקציה והפרעה לשקט הציבורי המנוגדת לפשרה לפיה הוכשר בעבורם מקום תפילה מיוחד צמוד לכותל המערבי באתר קשת רובינסון.

 

2. הדיילי פוסט היומי

בדיילי פוסט היומי המרכז את התכנים שנמצאו ראויים לחשיפה לפי דירוג העורכים, נמצא כי 2 מתוך 5 האייטמים עוסקים בנושאי חרדים - חילונים ואף הם מוטים בצורה חמורה.

האייטם הראשון עוסק בדבריה של אם הנער המתאבד רז אטיאס, שבחרה להאשים את מתנדבי אגודת אפרת בלחץ שהופעל על הזוג שניסה להתאבד, תוך התעלמות מהטענה הנגדית לפיה לחץ האם שכריחה את הנערה לבצע הפלה תוך איסור על הזוג להינשא הוא שגרם למצבם הנפשי הקשה.

בצד זאת הובאו הובאו דברי העמותה שמכחישה כי הם היו בקשר עם הנערה, אך לזאת צורף צורף וידאו המציג יעוץ שנוי במחלוקת של מתנדבי הארגון, ללא הבאת איזון כלשהו ותוך הצגת עמדה ברורה וחד צדדית כלפי פעילות הארגון.

 

גם האייטם השלישי עוסק בנושא "לאן הולכת התמיכה" ומוצגת בו תמונה מכתבת מעריב לפיה מוסדות חרדים מקבלים את רוב תקציבי משרד הרווחה.

גם כאן חסרה התייחסות לדיון הציבורי הרחב אשר הציג את הדמגוגיה והמשחק במספרים שננקט בכתבה זו, ובמקום זאת מוצגת רק תמונה המציגה כאמור תמונה חלקית.

עם זאת לאייטם זה לא צורפו דברי פרשנות, למעט הכותרת "לאן הולכת התמיכה".

 

3.“הבית הלאומי” של הגברים: חפשו את האשה (תמונה)

באיטם נטען כי מאתר כיפה סוננה תמונה שכללה את הגב' שולי מועלם, וכן הובאו דבריה של יערה ישורון באתר כיפה על "מצביעות פוטנציאליות שנחמץ ליבן כששום שמץ של צבע ורוד לא חדר אל התמונה. נכון שזו רק תמונה, ואולי לא שמתם לב, אבל אנחנו רוצות שתשימו לב כל הזמן. כי השילוב הזה הוא קריטי".

לאיזון הובאה תגובתו של בועז נכשטרן, מנהל אתר כיפה כי בשולחן הכבוד לא ישבו בכלל נשים ומדובר בתמונה בודדת אליה נדחפה הגב' המדוברת.

האייטם מתייחס לנושא "הדרת הנשים" כעובדה פסולה ומוגמרת, ללא התייחסות לעצם הדיון וההקשר של מקום האישה במרחב הציבורי לפי התפישות הדתיות והחרדיות.

 

4. ביקורת על אגודת אפרת בעקבות המוות נוסח “רומיאו ויוליה”

גם אייטם זה עוסק בניסיון ההתאבדות של רז אטיאס וחברתו, תוך הצגת דברי האם שמאשימה כאמור את מתנדבי אפרת ביצירת הלחץ על הזוג.

למרות שבאייטם הובאו דבריו של יו"ר הארגון ד"ר אליהו שוסהיים המכחיש כי מתנדבי הארגון היו בקשר עם הנערה, הוצמדו לדבריו שנית טענות האם המתעמתות עם דבריו, וכן הוצמדה ידיעה לפיה "נחשף בדיון פתוח בוועדה לקידום מעמד האישה, כי נציגות של “אפרת” עומדות ליד הוועדות להפסקת הריון בבתי החולים והתברר כי מידע חסוי דולף מהוועדות ומגיע לידי “אפרת”.

גם באייטם זה וגם בהתייחסות המוזכרת ב"דיילי פוסט" הובאה דעה מגמתית כנגד עמותת אפרת, והוצמדו לדברים עובדות שונות המשמיצות את העמותה על מנת לחזק אצל הקורא את התחושה כי מדובר בעמותה פסולה הנוהגת שלא כראוי.

כך הוצמד ב"דיילי פוסט" הוידאו עם הייעוץ השנוי במחלוקת, ובידיעה הנוכחית הוצמדה הטענות לפיה מידע חסוי דולף אל נציגי הארגון.

 

סיכום

מתוך כ-15 אייטמים שעלו באתר חורים ברשת ביומיים המסוקרים, נמצאו 5 אייטמים ב-4 פוסטים העוסקים בנושאים המזוהים כיחסי דתיים - חילונים, וחלקם הגדול אף מוטה בצורה חמורה כנגד הציבור הדתי.

 

בימים אלו של מצוקת העיתונות הכתובה, והתחזקות המגמה של מעבר לעיתונות דיגיטלית בפורמט שמציג אתר חורים ברשת, ניתן משקל רב לעמדות המובאות באתרים אלו, המוצגות לקורא כעמדה עיתונאית מחייבת ומייצגת.

כאתר המתיימר להציג עיתונות חופשית, אנו מקווים כי הדברים יקחו לתשומת לב תוך הקפדה עתידית על איזון ראוי ומשקף את כלל העמדות בחברה הישראלית.

 

תגובת גל מור, מייסד אתר חורים ברשת:

מהיכרות אישית לא מעט מקוראינו הם דתיים וחרדים ואנחנו מכבדים אותם ואת אורח החיים שלהם.

מאחר והידיעות האלה עוסקות בנושאים נקודתיים שעלו ברשת ואינם התקפה או ביקורת כוללת על הציבור החרדי או אורחותיו, אי אפשר לטעון שמדובר במדיניות אנטי חרדית. כמו כן, אי אפשר להתייחס סטטיסטית לשלושה אייטמים ולנסות לגזור מהם מאפיינים מובהקים. "חורים ברשת" סוקר נושאי דיון מעניינים וחדשנים ברשת ומטבע הדברים חלקם יוצאים נגד הממסד הישן, אך בין זה לבין "אנטי חרדיות" אין שום קשר ומוטב למען ההגינות לא להציג את זה כך

קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים