החלק של החרדים בשנת 2011 עמד על 0.8% מכלל התקציב השנתי, לשם השוואה מדובר על כ-10% מהריבית שמשלמת מדינת ישראל בכל שנה על החוב הלאומי
מטרת המאמר הזה היא לא לשכנע אתכם להצביע או לא להצביע ליאיר לפיד בבחירות. אני גם לא מתכוון לקבוע אם לפיד ראוי יותר או פחות ממועמדים אחרים. מאמר זה בא אחד ולתמיד לנפץ ולשים קץ לכל הקלישאות שמבלבל אותנו איתם לפיד (או כל פוליטיקאי ממוצע אחר) ,בלי שהוא נותן לעובדות לבלבל אותו.
"אני הולך לפרוס היום את ה'אני מאמין' שלי", כתב לפיד בדף הפייסבוק שלו באמצע פברואר השנה . "אסביר שהשאלה 'איפה הכסף?' מסתירה מאחוריה שאלה גדולה יותר: 'למי שייכת המדינה הזו?'. ותהיה גם תשובה".
התשובה אכן לא אחרה לבוא ו"בעלי המדינה" נחשפו.אבל לפני שניגע בהם, קודם כל ננסה לנתח את השאלות של לפיד מזוית קצת שונה.
שאלת השאלות : איפה הכסף?
השאלה איפה הכסף עוברת דרך השאלה של מי בעצם קובע את הכללים לאיפה הכסף הולך?
התשובה היא פשוטה: כמו בכל דבר בחיים זה אותו גוף שמייצר אותו. זה נכון כמעט לכל דבר: אם אתם מייצרים למשל במבה, אתם תחליטו לאן היא תשווק או אם אתם מייצרים תוכנת מחשב רק אתם תחליטו מי יזכה להשתמש בה ותחת איזה כללים.
אלא שבמקרה זה של הכסף השאלה לא הוגנת מלכתחילה- 99% מהציבור כלל לא יודעים איך כסף נוצר ומי מייצר אותו ולכן כולם כל כך מתקשים לענות על השאלה שהתשובה עליה כל כך טריויאלית. לכן גם מבלי לשים לב סביר להניח שרוב הציבור ידקלם את התשובה הראשונה ששמע בתקשורת- למשל שהכסף נמצא אצל החרדים וזאת אף על פי שאין שום היגיון בעובדה שאחת האוכלוסיות העניות במדינה דווקא היא מקור הכסף,אבל ביננו למי יש זמן היום לעצור ולחשוב (את קלישאת החרדים אפוצץ בהמשך).
אז מי מיצר את הכסף ושולט בו ובעקבות כך שולט גם במדינה?
הבנקים מיצרים את כל הכסף במדינה - למעלה מ90% מהכסף מייצרים הבנקים המסחריים.הבנק המרכזי מייצר את כל השאר.
בתור אלה שיושבים על השיבר של הזרמות הכספים, הם למעשה הבעלים הבלתי רישמיים של המדינה :
למשל הבנק של כל הבנקים, בנק ישראל, יכול בהינף יד לנפח בועת נדל"ן וברצותו יפוצץ אותה. הוא יכול לגרום למחסור באשראי או לשגשוג ורווחה. הוא יכול להציל בנק גדול או לתת לציבורים שלמים לקרוס.
הבנקים המסחריים יכולים להמליך טייקון חדש או לדון אזרח לעוני כבד. הם יכולים לוותר לטיקון על חוב של עשרות מיליונים ובו זמנית לעקל דירה לאזרח שחייב כמה אלפים.
הם שולטים במדינה כתוצאה מהעובדה שמצבינו כאזרחים הוא די חסר אונים, שכן הדמוקרטיה קיימת עד הבנקים - אולי נשמע מוזר אבל לנו אין שום השפעה על פעולותיהם למרות שהן מכריעות אפילו יותר מזו של הממשלה. בניגוד לממשלה הבנקים יכולים ליצר כסף יש מאין, תפקיד הממשלה הוא להאבק עם הפרוטות שהלווה לה הבנק.
ואיך כל זה קשור לשאלה איפה הכסף?
על כל שקל שאתם מפקידים בבנק, הבנק יכול להפכו במגע קסמים ליותר מ10 שקלים שיתחלקו בין יותר מעשרה גופים. אז איפה הכסף? רק הבנק יודע למי הלווה והוא לא מחויב לדווח לכם על כך.
בנק ישראל למשל מחזיק כספי חובות של כ77 מיליארד דולר (קרוב לכל תקציב המדינה) והחל להשקיע כמה מיליארדים ממנו בשוקי המניות בעולם. הוא מצהיר בגלוי כי אינו מוכן לפרסם את תיק ההשקעות ,שבסופו של יום הוא תיק ההשקעות של כולנו.
ולכן מר לפיד התשובה איפה הכסף לא צריכה להיות מופנית אל הציבור, היא צריכה להיות מופנית ליוצרי הכסף שהם כאמור הבנקים (המרכזי או המסחריים), הבעיה שעל פי החוק הם לא חייבים לענות לו אבל זה כבר תפקידם של פוליטיקאים כמו יאיר לפיד לשנות את החוק.
להמשך המאמר באתר הכלכלה האמיתית
קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים