טורים

כלכליסט מציג: לחרדים אסור לקנות דירות

שאול אמסטרדמסקי בכלכליסט מאשים את החרדים בהשתלטות על קבוצות הרכישה * בכותרת המשנה הוא יותר ממרמז שבכך הם פוגעים בסיכויי הזוגות הצעירים לרכוש דירה * יאיר נוימן יצא לברר: מה בדיוק האשמה?

בכתבה שפורסמה בכלכליסט , כותב שאול אמסטרדמסקי על מחקר שבודק כיצד האוצר ובנק ישראל פגעו בשיטה של קבוצות הרכישה. בכתבה מובא ששונו הקריטריונים לבנקים לגבי אשראי לקבוצות רכישה, וכך ירדה האטרקטיביות של הרכישה.  לא ברור בכתבה האם הכותב נגד ביטול קבוצות הרכישה שאפשרו לרוכשים לרכוש בזול דירות, או בעד ביטול קבוצות הרכישה שתרמו בעקיפין לעליית מחירי הנדלן.

הכותב מנתח את נתוני הרוכשים ומגלה אבסורד נוראי: "הצעירים החרדים נהנים" – "על פי הנתונים היבשים פעילות קבוצות הרכישה ירדו רק ב10 אחוז, אבל" הוא ממשיך מזועזע "זה "פטה מורגנה" והחרדים מעוותים את הנתונים" מכיוון  ששוק קבוצות הרכישה בתל אביב נחתך בשני שלישים, וביותר ממחצית ביתר אזור המרכז, והירידה בהיקף הפעילות של קבוצות הרכישה בירושלים צנחה ב־70%. והפעילות גדלה בבית שמש, בלוד וביבנה. בשני היישובים הראשונים הדבר התאפשר אך ורק הודות לשתי קבוצות רכישה גדולות של חרדים". דהיינו הנתונים במחקר כן נכונים, אבל שומו שמים – מדובר בחרדים!

איך ייתכן שדווקא החרדים נהנו מקבוצות הרכישה והחילונים לא? שימו לב: "רמות השכר של רוכשי הדירות שנחשפים במחקר פשוט מדהימות. ברמה הארצית, השכר החציוני של זוג צעיר שרכש דירה בקבוצות רכישה ב־2011 עמד על 6,802 שקל ברוטו בחודש לשני בני הזוג יחד. השכר החציוני של זוג צעיר חרדי שרכש דירה בבית שמש, לעומת זאת, הוא 3,900 שקל בחודש. אין שום דרך הגיונית להסביר כיצד עם שכר כזה בחודש אפשר לרכוש דירה.

התשובה, ככל הנראה, מסתתרת בנתונים שנמצאים מחוץ למאגרי הנתונים של המדינה - הכנסות בשחור, קצבאות בהיקף ניכר, עזרה מגמ"חים או מהקהילה או פטנטים אחרים. אחרת זה פשוט לא מסתדר. ואכן, המחקר מעיד כי רק ל־40% מאותם חרדים יש הכנסות מדווחות משכר."

לסיכום ההאשמות :

 א.החרדים כנראה עובדים בשחור, כתוצאה מכך יש להם יכולת לקנות דירה

ב.  הם "פשוט מעוותים את הנתונים",

ג. הם נהנים

ד. יש עלייה ברכישת דירות בקבוצות רכישה אצל חרדים, לעומת מגמה הפוכה אצל החילונים.

 

הכותב בוחר להתעלם מהעובדה שאצל רוב החרדים ההורים פשוט משתתפים בחלק ניכר מעלות הדירה, ובמקרים מסוימים משתתפים בכל העלות. ממילא כשיש הון עצמי של 50-70 אחוז – אין לבנקים בעיה ללוות את הפרויקט מבחינת אשראי,  ויש לזוג יכולת לרכוש דירה.

(הכותב גם מתעלם מכך שכמעט אחד מכל ארבעה בתי עסק שנבדקו בתל אביב נמצאו מעלימי מס, מרתק לדעת כיצד רשויות אכיפת המס אזלה ידם מלאכוף את החוק בסמטאות בני ברק החשוכות)

 

יש לציין שלרוב הזוג קונה את הדירה מיד אחרי החתונה ולעיתים עוד לפניה, עוד לפני שהוא מתבסס עם הכנסות כלשהן. במהלך הבנייה שאורכת כשלוש שנים – עד שמגיע חלקו של הזוג במשכנתא – הוא מבוסס מספיק כדי להתחיל לשלם את המשכנתא – מכאן גם הנתון שרק ל 40 אחוז בלבד יש הכנסה מדווחת.

אם 40 אחוז מהרוכשים כאמור עדיין בתחילת דרכם  וההכנסות שלהם – אפס (כמו שמובא בכתבה ש60 אחוז אין כלל הכנסות)  אז 40 האחוזים האחרים שיש להם כבר הכנסה משכר – שכרם החציוני (ללא שקלול ה60 אחוזים) יותר מ8000 ₪ כך שברור מאיפה יש לו כסף לשלם.

 

אולם נדמה שגם כאשר יש מגזר אחד בארץ המשכיל להתנהל באופן אחראי במקום ליפול לנטל על כתפי המדינה (או לילל ברוטשילד) המצב יהיה לצנינים בעיני מי שלא מוסגל לראות חרדי שכאילו לא די בכך שהוא שומר תורה ומצוות, הוא גם מעז להשתמש נכון בעולם.

קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים