כאשר הרב מרדכי גפנר מירר בבכי מול אבני הכותל בימי מלחמת ההתשה נולדה בו המחשבה להקמת מעמד ברכת הכהנים ההמונית המתקיימת עד היום
פעמיים בשנה הכוהנים נאספים
בין הרבבות שינהרו ביום ראשון הקרוב אל רחבת הכותל המערבי, למעמד ברכת הכוהנים המסורתית, יהיו כמה מאות מצאצאיו של הרב מנחם-מענדל גֶפְנֵר. לשלושה מהם יהיה חלק בניהול התפילה: הרב דוד-מרדכי גֶפְנֵר יהיה החזן בתפילת שחרית; הרב שלמה אליאס ייגש לעמוד התפילה בתפילת מוסף; והרב ברוך ברנדונין יוביל את ברכת הכוהנים עצמה.
זה רגע השיא של ההכנות הרבות שהמשפחה עורכת כבר חודשיים קודם חג-הסוכות, בתיאום עם הקרן למורשת הכותל ורב הכותל הרב שמואל רבינוביץ.
'עיד אל-גפנר'...
הכול החל באחד מחודשי הקיץ בשנת תש"ל (1970), בימי מלחמת ההתשה. רבי מנחם-מנדל גפנר, חסיד ירושלמי ותיק, מירר בבכי מול אבני הכותל. הוא נזכר בדברי המדרש: "מיום שחרב בית-המקדש אין יום שאין בו קללה. אמר רב אחא: אם-כן, בזכות מי אנו עומדים? – בזכות ברכת כוהנים". עלתה בו מחשבה שאם תיאמר הברכה המיוחדת הזאת ברוב עם, כמו בימי קדם, יפעלו הדברים למעלה לטובת עם-ישראל.
כך נולד הרעיון לערוך ברכת כוהנים במעמד שלוש-מאות משתתפים, ביום שלישי, ג' בכסלו. הוא פנה אל אדמו"רים ורבנים, והם התלהבו מהתכנית וקראו לחסידיהם להשתתף במעמד. ההפתעה הייתה גדולה כשקהל גדול נהר אל רחבת הכותל. הערבים הסקרנים שאלו לפשר החגיגה, ובמהרה פשטה השמועה כי היהודים חוגגים את 'עיד אל-גפנר'...
'ואני אברכם'
המעמד עורר הדים רבים, ובתוך חודשיים נערך עוד מעמד. במרוצת הזמן נקבע כי המעמד ייערך פעמיים בשנה: בחול-המועד סוכות ובחול-המועד פסח. הרב גפנר זכה לקיים מעל חמישים מעמדים כאלה, עד פטירתו בשנת תשמ"ד. את מורשתו ממשיכים כיום בניו ונכדיו.
נכדו, הרב ברוך גפנר, המשמש ראש כולל של חסידות ויז'ניץ בבני-ברק, הוציא-לאור לפני כמה שנים ספר מיוחד – 'ברכת הכוהנים' שמו, המגיש לקט מקיף על הברכה המיוחדת. "זה מעמד הפונה היישר אל הנשמה היהודית", הוא אומר. "אין שום תזמורת, חזן, או מקהלה מקצועית. יש רק דבר אחד: 'ואני אברכם'. הברכה האלוקית היא המושכת את כל שכבות העם".
יותר מחמישים אלף
איך נערכים לאירוע הגדול? הרב ברוך מסביר: "חודשיים לפני סוכות מתחילים התיאומים עם גורמי הביטחון. יש גם דיונים העוסקים בשמירת צביונו הרוחני של המעמד. איננו מאפשרים לגורמים שונים לנצל את המעמד הקדוש לצרכים אחרים".
על-פי הערכות המשטרה משתתפים באירוע יותר מחמישים אלף בני-אדם. יותר מאלף כוהנים, מכל רחבי הארץ, באים לברך את עם-ישראל. "אנחנו יודעים על רבים שבאים מחו"ל במיוחד כדי להשתתף במעמד", אומר הרב ברוך. "פעם אחת בא יהודי שחלה במחלת כבד, וסיפר לי שבא במיוחד כי הוא מאמין שהברכה תרפא אותו. לימים צלצל אליי לספר שחל שיפור גדול במצבו. יש אין-ספור סיפורי מופת של יהודים שנושעו בזכות הברכה".
פורסם במדור חיים יהודיים\שיחת השבוע
קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים