העובדות

4% מהישראלים בלבד בוחרים לא להתחתן ברבנות

בניגוד לנטען בעיתונות כביכול אחד מכל חמישה בוחר להתחתן בנישואים אזרחיים המספר בפועל קרוב יותר לשמונה אחוז בלבד, סיבת הטעות נישואי אינם יהודים, ואפילו חרדים שמתחתנים בחו"ל ונרשמים בישראל.

שבוע שעבר, בעקבות כתבה של ויינט על כך שלכאורה ב- 2010 “20% מהיהודים שנישאו” לא עשו את זה דרך הרבנות, הייתה שיחה קצרה אך מעניינת ביני לבין ידידה לעבודה בעניין. היא התחתנה שנה שעברה בנישואים רפורמים לא מוכרים בארץ והשנה באירופה חתונה אזרחית. היא הסבירה לי שהיא מכירה עוד המון אנשים שמתחתנים באופן דומה סביבה. אני מצדי אמרתי שמתוך ה- 100 או 150 חתונות שהוזמנתי אליהן בעשור האחרון, החתונה היחידה שלא הייתה חתונה יהודית מסורתית הייתה שלה.

ההבדל בינינו הוא לא רק הגיל – היא צעירה ב- 9 שנים – אלא גם סוג החבר”ה. היא אשכנזיה חילונית מרכז שמאל ממרכז הארץ וסביר להניח שרובם הגדול של האנשים שהיא מכירה עונים לתיאור זה. אני ספרדי מסורתי ימני מירושלים שעלה מצרפת. במהלך 16 השנים שלי בארץ, התגוררתי בירושלים ובתל אביב. הכרתי חילונים ומסורתיים ודתיים וחרדים וספרדים ומזרחיים ואשכנזים וגרי צדק, עשירים, בני המעמד הביניים ועניים, וכל הדעות וכל הקומבינציות האפשריות בין כל המרכיבים האלה. יש לי תחושה שהסביבה שלי בעשור האחרון הייתה יותר מגוונת משלה – היא רשאית לא להסכים איתי.

אין ספק כי חלק גדול מהציבור נגעל מהרבנות, אם כי לא תמיד מסיבות רציונליות או מובנות. אני יודע שעולים לשעבר, במיוחד מרוסיה, שרצו להתחתן עברו תהליך קשה ואף משפיל לעיתים כשהיו צריכים להוכיח את יהדותם. אבל זה לא מה שקורה לחילוני הממוצע. אין לו בעיה להוכיח את יהדותו. גם לי לא היו שום בעיות ברבנות, הכל היה די חלק ומהיר. הידידה מהעבודה שסירבה בכל תוקף להתחתן ברבנות לא הייתה ממש מסוגלת להסביר לי למה היא התנגדה כל כך. היא דיברה על השפלה ועל הקטע של המקווה. אין לי מושג מה הבעיה עם המקווה. אצלנו המקווה לפני החתונה, זה בדרך כלל סיבה למסיבה עבור הבנות. אבל ניחא.

מה שאני רוצה לבדוק, זה האם באמת 20% מהיהודים החליטו להפסיק להתחתן ברבנות. בואו ניקח את הנתונים המקוריים של הלמ”ס: ב- 2010, “47,855 זוגות התחתנו בישראל בבתי הדין המוסמכים לעריכת נישואין מתוכם 35,887 יהודים, 10,220 מוסלמים, 782 נוצרים ו-894 זוגות דרוזים”. במקביל, 9,262 זוגות דיווחו במשרד הפנים שנישאו בחו”ל.

אכן אם מוסיפים את הזוגות שנישאו בחו”ל לאלו שנישאו בארץ, נגלה שהם מהווים כ- 20% מכל המתחתנים היהודיים.

אולם יש כאן שתי בעיות קטנות: לא כל מי שמתחתן בחו”ל הוא יהודי, ולא כל מי שדיווח על נישואים ב- 2010 התחתן ב- 2010.

ההוכחה נמצאת בנתונים של הלמ”ס מהשנים הקודמות. על פי טבלה זו, מספר הנישואים המדווחים בחו”ל בשנות ה- 2000 נע סביב 6,000 עם עלייה עד 2004 וירידה אחר כך, כאשר באופן מפתיע דווחו רק  2,900 חתונות כאלה ב- 2009. מכאן ניתן להבין שהמספר הגבוה ב- 2010 – 9,262 זוגות – הוא תיקון של תת הדיווח ב- 2009, וכשעושים ממוצע של השנתיים ביחד חוזרים לממוצע הרב שנתי של כ- 6,000. מה קרה ב- 2009 שמנע מזוגות לדווח על נישואים בחו”ל ? אין לי שמץ של מושג.

צלילה יותר עמוקה בנתונים מאפשרת לגלות כי מתוך הכ- 6,000 חתונות בחו”ל בממוצע בשנות ה- 2000, רק כ20-25% הן בין שני בני זוג יהודיים: 1,200 עד 1,600 בערך. כל השאר הן חתונות בין לא יהודיים – במיוחד עולים שאינם מוכרים כיהודים על פי ההלכה – או בין יהודי ללא יהודי. כלומר, בעיקר חתונות שאי אפשר לערוך בארץ. אנשים אלה מתחתנים בחו”ל כי אין להם ברירה אחרת.

נוסף על כך, סביר להניח שחלק מהחתונות בין יהודיים הן למעשה חתונות כדת משה וישראל של יהודים שחיו בחו”ל ורק דיווחו למשרד הפנים כשחזרו לארץ. אני מכיר כאלה.  אני גם מכיר עולים יהודיים שמעדיפים להתחתן במדינת המוצא שלהם בה נמצאת המשפחה והחברים. גם הם רשומים כנישואים בחו”ל למרות שמדובר בדרך כלל בחתונות דתיות לכל דבר.

יכול להיות שלא כולם מדווחים למשרד הפנים, פעם הכרתי זוג ישראלים שהתחתנו באפריקה והבעל סירב בכל תוקף לדווח לרשויות בארץ מסיבות של פרנויה. הוא לא רצה שהשלטון יידע עליו שום דבר. אבל נדמה לי שתופעה זו נדירה או שולית יחסית.

לכן, מתוך כל החתונות היהודיות, ניתן להעריך כי מספר האנשים שמעדיפים, מתוך בחירה, לא להתחתן ברבנות הוא סביב 4% או פחות (אם נניח כ- 1,500 זוגות כאלה לעומת 36,000 ברבנות). אם לוקחים את כל היהודים שהתחתנו לא ברבנות, כולל עם אנשים שאינם יהודים או ספק יהודים, אנו מגיעים אולי ל- 8% (כ- 6,000 יהודים שהתחתנו לא ברבנות לעומת 72,000 שכן). בכל מקרה, רחוק מאוד מ- 20%. ואין כל אינדיקציה בנתונים מהלמ”ס שהתופעה צוברת תאוצה. אבל נצטרך לחכות לנתוני 2011 ו- 2012 כדי לקבל תמונה יותר בהירה מכיוון שהתיקון של 2010 מעוות את התמונה.

מתוך הבלוג של בנג'י בכר

קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים