טורים

מי נושא על גבו את הפוליטיקאים?

לאחר שניפצנו בעדינות את בועת הזהב המיותרת של בית הנשיא, נמשיך מעדנות * עוד בזבוז כספים מיותר בשם הדמוקרטיה על חשבון גבו האומלל של מעמד הביניים * שוויון בנטל? לא לפוליטיקאים * כתבה שניה מאת עורך הדין עובדיה ויזל סנקרי

בכתבה הקודמת בסדרת הכתבות אודות ההתייעלות בהוצאות הקופה הציבורית, הצענו לבטל את מוסד נשיא המדינה. בכתבה הנוכחית נציע לפטור את אזרחי המדינה מחובת מימון הוצאות הבחירות של המועמדים לכנסת ולרשויות המקומיות.

בעוד שכל בעל עסק במדינת ישראל יודע שהוא צריך לשאת בהוצאות פרסום עסקו, הרי שאם בכוונתך לרוץ לבחירות לכנסת או לרשות מקומית, משלם המיסים יישא בהוצאות מימון הבחירות. במינוחים כלכליים, מדובר בהוצאה של מאות מיליוני שקלים לקופת המדינה.

אפשר אמנם להפריך את המשוואה בין עסק פרטי ובין "עסק ציבורי" (ח"כ או חבר מועצת רשות מקומית), שכן מדינה נורמלית אינה יכולה לתפקד בלי נבחרי ציבור. עם זאת, השאלה שצריכה להישאל היא האם מדינה נורמלית יכולה לתפקד בלי שאזרחיה ישאו במימון נבחרי הציבור. לדעתנו, התשובה חיובית בהחלט. בעידן הטכנולוגי בו אנו חיים, יכול כל מתמודד במערכת הבחירות, הן הארצית והן המוניציפאלית, בשיטת "עשה זאת בעצמך" ובחינם להביא בפני הציבור את משנתו האידיאולוגית, את מצע מפלגתו ואת שלל הטיעונים מדוע יש לבחור בו דווקא ולא ביריביו. פתיחת חשבון בפייסבוק אינה עולה כסף (נכון להיום. ולמעשה, ח"כים רבים עושים שימוש בטכניקה זו לשם יצירת קשר עם תומכיהם). כן הדבר לגבי פרסום סרטוני הסברה ביוטיוב או פתיחת בלוג פרטי. בנוסף, אתר האינטרנט של הכנסת או של הרשות המקומית, יכול לשמש כפלטפורמה אפשרית לשם פרסום משנתם של אנשי ציבור המתעתדים להיבחר, ע"י הקצאת דף באתר זה לכל מתמודד ולכל סיעה.

על מנת להשיג שוויון בנקודת הפתיחה בין כלל המתמודדים, יש לקבוע כללים המגבילים פרסום פרטי ע"י המתמודדים ו/או למענם, וכן תיאסר קבלת תרומות לשם מימון קמפיין הבחירות. תיקבע רשימה של מספר אמצעי תקשורת (דף פייסבוק, סרטון יוטיוב וכד') שרק בהן יותר למתמודד לפרוס את תעמולת הבחירות שלו, וכמובן עם מגבלה של כמות הפרסום (אורך סרטון וכו').  

אם בעלי משרות גבוהות במדינה (כמו רבנים ראשיים, שופטים, מנכ"לי משרדים ממשלתיים ומנכ"לי רשויות מקומיות, מבקר מדינה, רמטכ"ל וכו') יכולים להיבחר ולהתמנות ללא הטלת מימון קמפיין בחירתם על משלמי המיסים, אין סיבה שבחירות לכנסת ולרשויות המקומיות ימומנו ע"י האזרחים, במיוחד כשניתן להשיג את התוצאה בעלות אפסית כמו פתיחת חשבון בפייסבוק.

כמו קודמתה, גם מימוש הצעה זו אינו תלוי במחוקקים, נציגי העם שנבחרו על ידינו (שבוודאי לא יעשו כל פעולה למימושה), אלא תלוי בציבור הבוחרים אשר רק אם יבהיר היטב כי אין בכוונתו לבחור כל מועמד או רשימת מועמדים המקבלים מאוצר המדינה מימון עבור בחירתם – רק אז יש סיכוי שקול העם יישמע ע"י נציגיו.

הצעה זו אם תתממש תחסוך לקופה הציבורית מאות מיליוני שקלים, ותהפוך את מערכת הבחירות לנקיה יותר (תרתי משמע).

 

עובדיה ויזל סנקרי הינו עו"ד המתמחה במתן שירותים משפטיים לפי ההלכה

לתגובות [email protected]

קליק על אהבתי וקיבלת את כל החדשות והעדכונים מדוסים